Masterplan herontwikkeling Zuwe Zorgcentrum te Woerden
Restaurantiewerkzaamheden Museum Moderne Kunst te Arnhem
Zuiderhof II en kantoor van Doorne op de Zuid-as te Amsterdam
Realisatie restaurant Nonna te 's Gravendeel'

1001 Zes extra slaapkamers in De Gravin

31-03-2018

Na het wegvallen van de subsidie kleinschalige groepswoningen is het lastig om de exploitatie van groepswoningen met 6 bewoners rond te breien. Om de locatie De Gravin met zeven van dergelijke groepswoningen toch overeind te houden moest er iets gebeuren.

De vraag van de zorginstelling aan Henk Jan van den Berg is: kan er per groepswoning een extra slaapkamer gerealiseerd worden met behouden van woonkwaliteit? De woonkamer zal ontegenzeggelijk kleiner en voller worden. De ondergrens is dat er meerdere mogelijkheden moeten blijven om de woonkamer in te delen en te gebruiken.

Bij drie van de vier groepswoningen op de begane grond is de slaapkamer aan de achterzijde gemaakt, waar de woonkamer het breedst is. De begeleiding op de andere groepswoning was van mening dat de slaapkamer aan de voorzijde moest worden gerealiseerd. Hierdoor zou er niet veel meer ruimte dan een brede gang naar de hal overblijven. Genoeg vond de begeleiding om een zitje te maken en naar de straat te kijken. Erg verheffend is dat uitzicht in deze groepswoning niet in tegenstelling tot de andere groepswoningen die op een plein of een plantsoen uitkijken. Logisch dat deze groep op de tuin is georiënteerd. Formeel voldoet de maatvoering niet aan de maatstudies, maar in de praktijk blijkt de doorgang bedtoegankelijk.

Op de verdieping kon in twee groepswoningen een extra slaapkamer gemaakt worden. De derde heeft een unieke plattegrond met een de woonkamer, die zo gevormd is, dat een extra slaapkamer niet mogelijk is.

Toen Henk Jan van den Berg aangaf wat de plannen waren, vonden de aanwezige mantelzorgers het erg jammer dat de woonkamer zo versnipperd werd. Of door een werkkast op te offeren de kamer aan het dakterras niet behouden kon worden? Voor de begeleiding was het inleveren van de werkkast minder bezwaarlijk, dan het verkleinen van de woonkamer. Uitgaande van de minimale afmetingen zou de wand van de nieuwe slaapkamer echter aan moeten sluiten op de schuifpui, wat onmogelijk is. Maar omdat die hoek in de slaapkamer niet functioneel nodig is om bijvoorbeeld met een rolstoel te kunnen manoeuvreren, is de hoek afgesnoten.

Afgezien van het gegeven dat er afbreuk wordt gedaan aan de optimale groepsgrootte en de begeleiding nu extra wordt belast is iedereen wel tevreden met de nieuwe situatie. De totale operatie van initiatief tot oplevering heeft 7 maanden beslagen. De kamers zijn één voor één gerealiseerd. Zo’n verbouwing duurde twee of drie dagen. De bewoners gingen de eerste dag weg voor een uitje.