Masterplan herontwikkeling Zuwe Zorgcentrum te Woerden
Restaurantiewerkzaamheden Museum Moderne Kunst te Arnhem
Zuiderhof II en kantoor van Doorne op de Zuid-as te Amsterdam
Realisatie restaurant Nonna te 's Gravendeel'

0306 Restauratie Fort Pannerden 2e fase

08-07-2011

Tegen de grens met Duitsland ligt in een prachtig gelegen natuurgebied omzoomd door water fort Pannerden. Het doel van dit fort was bij aanleg om de aanvoer van water naar de Rijn te garanderen, wat van eminent belang was om de Hollandse Waterlinie onder water te kunnen zetten. Door deze taak is het nu een onderdeel van dit Werelderfgoed, een status die een aanleiding biedt voor subsidie.

 

Na de eerste fase waarbij het casco gerestaureerd is, ligt het accent in de tweede fase op de afwerking voor nieuwe functies exclusief inbouwpakketten: de fase van het aanbrengen van stuc-, pleister-, tegel- en schilderwerk. Maar ook de fase van het realiseren van sanitaire groepen, verwarming en verlichting en van het aanbrengen van houten vloeren en plafonds, nieuwe gietijzeren trappen en robuuste deuren.

 

Heijmans Restauratiewerken, die ook de eerste fase al had uitgevoerd, heeft H.J. van den Berg als interim projectleider ingehuurd. De eigen organisatie stond er al met Maarten de Boer, als werkvoorbereider,  Jos van de Koevering als uitvoerder en Gert Nieboer als hoofduitvoerder. De contacten met de opdrachtgever: Willem Bijker, als representant van de gemeente Lingewaard, Arie den Hartog als directievoerder, Michel Meeuwen van bouwburo Vitruvius en Hylkema Consultants verliepen soepel. Het project is netjes binnen het budget gerealiseerd mede door een veelheid aan stelposten, die de opdrachtgever in staat stelde om bij te sturen. Dit vereist van de aannemer wel de nodige flexibiliteit.

 

Als projectleider beperkt je taak zich tot de nodige formele activiteiten, af en toe wat ruggespraak met de werkvoorbereider, een enkel advies en ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Het belangrijkste is de mensen de ruimte en het vertrouwen te geven. Bij Heijmans Restauratiewerken werken een aantal jonge, betrokken en capabele medewerkers, die snel leren dit soort projecten zelfstandig uit te voeren.