Masterplan herontwikkeling Zuwe Zorgcentrum te Woerden
Restaurantiewerkzaamheden Museum Moderne Kunst te Arnhem
Zuiderhof II en kantoor van Doorne op de Zuid-as te Amsterdam
Realisatie restaurant Nonna te 's Gravendeel'

0608 Realisatie longvriendelijk logeerhuis

02-04-2018

In de jaren ’80 van de vorige eeuw is een nieuwe vorm van astma ontdekt, die vooral op middelbare leeftijd toeslaat. De oorzaak van deze ziekte is onbekend, maar heeft mogelijk met luchtverontreiniging te maken. Er zijn geen medicijnen waarmee de astma onder controle blijft. Daardoor is het een chronische ziekte, die bekend is onder de naam moeilijk behandelbaar astma (MBA) of ernstig astma. De terugval van een actief leven naar niets meer kunnen kan in een paar jaar tijd optreden. Dat betekent ook vaak een enorme terugval qua inkomen. Het gaat inmiddels om tienduizenden mensen in Nederland.

Dit overkwam ook de echtgenote van Henk Jan van den Berg. Ze ontdekte dat zij in de schone berglucht geen last had van haar astma. Nu ze in de Spaanse Pyreneeën is gaan wonen hoeft ze maar één medicijn als onderhoudsdosis te gebruiken en heeft ze haar energie weer terug. Ze loopt dagelijks uren door de bergen.

Als ervaringsdeskundige gunt zij iedereen een plek om op adem te komen. Een plek waar je zelf heen kunt gaan en er zeker van kunt zijn dat er geen aanslag op je gezondheid wordt gepleegd. Eén gast of host, die parfum op heeft gedaan, kan onbedoeld een astma aanval veroorzaken en het hele verblijf vergallen. Nu haar vitaliteit terug is wil ze haar lotgenoten zo’n plek bieden voor een betaalbare prijs.

Dankzij de stichting Vrienden van Recover heeft zij vanaf april 2016 een groot huis kunnen huren met twee gastenverblijven, die elk geschikt zijn voor maximaal 4 personen. Na 2018 wordt de balans opgemaakt en bekeken of en op welke schaal guesthouse Recover verder gaat. Met de behandelende staf van het Nederlands Astma Davos zijn we van mening dat regelmatig verblijf in guesthouse Recover het effect van een behandeling in Davos enorm verlengd kan worden.

Henk Jan van den Berg ondersteunt Recover onder andere door mee te zoeken naar geschikte bouwlocaties en daar masterplannen voor te ontwikkelen.