Masterplan herontwikkeling Zuwe Zorgcentrum te Woerden
Restaurantiewerkzaamheden Museum Moderne Kunst te Arnhem
Zuiderhof II en kantoor van Doorne op de Zuid-as te Amsterdam
Realisatie restaurant Nonna te 's Gravendeel'

B18 Graaf Florishof te Deventer, deconcentratie verpleging

In een samenhangend netwerk van ideeën over klantgericht werken, het in stand houden van het contact met de mantelzorgers en het beter gedijen van hulpbehoevende ouderen in een kleinschalige omgeving is er overal gezocht naar mogelijkheden om de verpleeghuiszorg te deconcentreren. Zonder bouwlocatie zijn zorginstellingen afhankelijk van ontwikkelaars. Gemeente stimuleren vaak de samenwerking met een woningcoöperatie om een woonzorgcentrum in de wijk te ontwikkelen. En met een toenemende ruimtebehoefte per bewoner biedt het fenomeen deconcentratie zorginstellingen de mogelijkheid om hun huisvestingsbestand te vernieuwen.

Zo ook in Deventer waar zorginstelling De Leiboom met woningbouwvereniging Woonunie een tweetal locaties geschikt achtte om een deconcentratie te vestigen.

Het project Graaf Florishof is ontworpen door Sacon. Het bestaat uit een gesloten bouwblok met een diverse invulling aan woonruimte. In de directe nabijheid wordt er markt gehouden, wat levendigheid met zich meebrengt. De groepswoningen liggen op de verdieping en hebben elk een eigen buitenruimte. Bewoners hebben maar weinig bewegingsruimte.

Als adviseur van de zorginstelling streef je in overleg met de woningbouwvereniging naar projectoptimalisatie. Maar zonder het begrip voor de behoefte vanuit de zorg en/of de bereidheid om te investeren in binnen de zorg gebruikelijke voorzieningen, is het moeilijk om tot overeenstemming te komen. De promotie naar een volgende fase heeft Henk Jan van den Berg na twee jaar bemoeienis met dit project niet mogen meemaken.